logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Kudzu
Pueraria montana var. lobata
Rastline


kudzu


socvetje


list


steblo


kudzu

SEZNAMI:        

IZVOR: JV Azija (Kitajska, Japonska, Koreja), Vzhodna Azija

PRVI PODATEK: še ni podatkov iz narave

POTI VNOSA: okrasna rastlina, rastlina za preprečevanje erozije

SOSEDNJE DRŽAVE: IT

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: 8,9

OPIS: Enoletna, zelo hitrorastoča ovijalka, ki lahko zraste do 30 cm na dan. Je vzpenjavka, če ni vertikalne opore, lahko s plazečo rastjo zraste do 20 m na leto. Ima značilno kosmate liste, steblo in stroke. Listi so sestavljeni iz treh lističev, ovalni in spodaj in po robu dlakavi. Korenina je gomolj. Cvetovi so modri do vijoličasti z rumeno piko, v socvetju na do 15 cm dolgem cvetnem peclju. Plod je strok (do 8 cm). Razmnožuje se večinoma vegetativno. Vzdolž ovijalke so kolenca, mesta kjer se rastlina lahko z vitico pritrdi na površino, v stiku s tlemi se lahko zakorenini.

HABITAT: Zaraščajoče površine, gozdni rob.

STATUS: Pri nas še ni podatkov o pojavljanju v naravi. V Evropi je za zdaj le redko podivjana, a v podnebno primerljivih predelih jugovzhodnega dela Severne Amerike zelo invazivna, tako da bi lahko prišlo do naturalizacije na Primorskem.

PODOBNE VRSTE: Po obliki listov je nekoliko podoben gojeni navadni fižol (Phaseolus vulgaris), ki ima le rahlo dlakave liste. Cvetovi so različnih barv v rahlem socvetju.

Podobne vrste

•  Fižol
Phaseolus

Znaki: a) lističi so rahlo dlakavi; b) listi dlanasto sestavljeni iz 3 enostavnih lističev; c) socvetje je rahlo, različnih barv, na zgornjem venčnem listu (jadru) ni rumene lise

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave