logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Platanov obarvani rak
Ceratocystis platani
Glive


okuženo drevo se je posušilo


lečaste nekroze skorje


razpoke na okuženi skorji

SEZNAMI:        

IZVOR: Severna Amerika

PRVI PODATEK: še ni podatkov o pojavljanju pri nas

POTI VNOSA: človek na orodju za obžagovanje, veter, žuželke

SOSEDNJE DRŽAVE: IT

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OPIS: Od daleč na okuženem drevesu opazimo odmrl del krošnje, s suhim listjem v vegetacijski dobi. Listje je včasih manjše, kot pri zdravih platanah. Na živi, tanki skorji opazimo okužene predele kot temnejše sivkaste lise na svetlejši podlagi. Les pod lisami na skorji je temno rjav do vijoličast, lečaste nekroze skorje se združujejo v obsežne obarvane predele. Pri prečnem prerezu okuženega debla ali veje opazimo temno rjavo ali modrikasto obarvanje lesa, ki v obliki zagozd sega do sredine.

HABITAT: Gliva povzroča bolezen in odmiranje platan.

STATUS: Bolezen je razširjena v Padski nižini in tam platane množično odmirajo. Najprej jo pričakujemo na Primorskem. Je na seznamu karantenskih bolezni.

VPLIV: Gliva povzročiteljica platanovega obarvanega raka se razrašča v skorji in lesu platan in povzroči njuno hitro odmiranje. Odrasla platana odmre v nekaj letih, manjše drevo pa hitro, v enem letu.

PODOBNE VRSTE: Nobena druga vrsta ne povzroča hitrega odmiranja platan in že v začetku okužbe značilno temno rjavo do vijoličasto obarvanje okuženega lesa. Sušenje listov in poganjkov ter odmiranje skorje na vejah platan povzroča platanova listna sušica (Apiognomonia veneta) ali fitoftore, pri čemer skorja debla običajno odmira od tal navzgor.

Podobne vrste

•  Platanova listna sušica
Apiognomonia veneta

Znaki: Platanova listna sušica povzroča značilne odmrle pege na listih, odmiranje poganjkov in tudi odmiranje skorje na vejah platan.

   

•  Fitoftore
Phytophthora sp.

Znaki: Odmiranje skorje v podolgovatih pasovih

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave