logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Navadna dojcija
Deutzia scabra
Rastline


grm rastline


Cvetovi navadne dojcije se spojavijo od maja do julija


Cvetovi navadne dojcije se združujejo v latasta socvetja

SEZNAMI:        

IZVOR: vzhodna Azija (Japonska, Kitajska)

PRVI PODATEK: 1990

POTI VNOSA: Okrasna rastlina

SOSEDNJE DRŽAVE: AT, IT, HR (neuradni podatki, npr. iNaturalist)

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: 5, 6, 7

OPIS: Listopaden razvejan grm z lokastimi vejami, ki tvorijo kroglasto krošnjo. Mlade veje so puhasto dlakave, starejše pa imajo rjavo skorjo, ki se lušči. Listi so nasprotni, podolgasto do jajčasto suličasti, postopno zoženi v vrh, svetlozeleni, na obeh straneh zvezdasto dlakavi in na otip hrapavi. Zobci na listnem robu so togi (kot drobne bodičke). Približno 1 cm veliki cvetovi so združeni v latasta socvetja na vrhu poganjkov. Imajo pet belih venčnih listov (pri gojenih oblikah lahko rožnati ali podvojeni). Plodovi so suhe glavice, ki na vejah ostanejo do naslednje pomladi.

HABITAT: Na območju naravne razširjenosti uspeva na gozdnih robovih in jasah. Uspeva na različnih tipih tal, a najbolje na srednje vlažnih in dobro odcednih tleh. Pogosto naturalizirana na kamnitih rastiščih ob potokih. Raje ima sončne lege, a prenese tudi polsenco.

STATUS: Pri nas jo najdemo predvsem v Vipavski dolini, ter ponekod na Gorenjskem, v Zasavju in v Ljubljanski kotlini, kjer je že precej pogosta, drugod morda spregledana.

VPLIV: Ta tujerodna vrsta ima invazivni potencial predvsem zaradi svoje samosevne narave. S svojim razširjanjem lahko izpodrine avtohtone vrste. V nekaterih državah ZDA je uvrščena med invazivne vrste.

PODOBNE VRSTE: Pritlikava dojcija - listi na otip niso hrapavi. Navadni skobotovec - podolgovato koničast listni vrh, listi grobo nazobčani, na otip niso hrapavi, cvetovi imajo 4 venčne liste.

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave