logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Kitajski pikčasti škržatek
Lycorma delicatula
Žuželke


kitajski pikčasti škržatek


značilna obarvanost odraslega osebka

SEZNAMI:        

IZVOR: severna Kitajska, Korejski polotok in Japonska

PRVI PODATEK: še ni podatkov iz narave

POTI VNOSA: mednarodna trgovina z gostiteljskimi rastlinami, lesenimi izdelki in lesom

SOSEDNJE DRŽAVE: -

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: maj, junij

OBDOBJE AKTIVNOSTI: julij

OPIS: Odrasli osebki v dolžino merijo od 21 do 22 mm (samci) in od 24 do 27 mm (samice). Glave in noge so temno rjave do črne. Zadek je rumenkast, s črnimi prečnimi progami na hrbtni strani. Sprednja krila so rumena s črnimi pikami, zadnja pa rdeča s črnimi pikami. Drugi par kril ima po sredini belo progo. Odrasli osebki so aktivni podnevi. Na stopalcih imajo posebne blazinice, ki jim omogočajo oprijemanje na gladkih površinah. Samice v skupine odlagajo jajčeca od konca avgusta do začetka novembra. Spomladi se izležejo ličinke, ki začnejo sesati rastlinski sok. Osebki vsebujejo strupene snovi, zato so za mnoge plenilce neužitni.

HABITAT: Zabeleženih je več kot 70 različnih vrst gostiteljev, kot so jablane (Malus spp.), koščičarji (Prunus spp.), javorji (Acer spp.), topoli (Populus spp.), vrbe (Salix spp.), breze (Betula spp.), jeseni (Fraxinus spp.), navadna robinija (Robinia pseudoacacia), platane (Platanus spp.), vinska trata (Vitis spp.) in druge. Najbolj pogosto se pojavlja na vrsti veliki pajesen (Ailanthus altisima).

STATUS: V Sloveniji vrsta ni bila zabeležena.

VPLIV: Povzročajo mehanske poškodbe s sesanjem rastlinskega soka, pri čemer odmirajo poganjki in veje. Rastlina hira, zaostaja v rasti in postane dovzetna za negativne vplive iz okolja, na primer povzročitelje bolezni, ki vstopijo skozi vbodne rane. Plesni lahko prekrijejo liste in razmnoževalne strukture (cvet), ter tako ovirajo njihovo normalno delovanje. Povzroča škodo v nasadih lesnatih rastlin in v urbanih območjih.

PODOBNE VRSTE: Kitajski pikčasti škržatek se zaradi svoje specifične obarvanosti dobro razlikuje od drugih vrst žuželk.

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave