logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Zahodna račja zel
Elodea nuttallii
Rastline


Zahodna račja zel

SEZNAMI:        

IZVOR: Severna Amerika

PRVI PODATEK: 2007

POTI VNOSA: spontano širjenje

SOSEDNJE DRŽAVE: IT, HR, AT, HU

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: marec-november

OPIS: Vodna trajnica, raste v celoti potopljena pod vodo in ukoreninjena v dno. Listi so bledo zeleni, dolgi 6-13 mm in široki 0,7-1,5 mm. Vrh listne ploskve je oster. Listni rob ima zobce, ki so veliki 0,05-0,1 mm. V zgornjem delu so listi v vretencih po tri (redko štiri), črtalasti ali suličasti, ukrivljeni navzdol in zasukani. V spodnjem delu stebla so listi nasprotni, manjši in ovalno-suličasti. V Evropi večinoma ženske rastline.

HABITAT: Mezotrofne do evtrofne počasi tekoče ali stoječe vode (jezera, akumulacije, zadrževalniki, ribniki, reke, potoki, kanali, jarki).

STATUS: Razširjena v Dravi, lokacije tudi v spodnjem delu Save, v Ljubljanici, ter nekaterih vodnih telesih v SV Sloveniji.

PODOBNE VRSTE: Račja zel ali vodna kuga (Elodea canadesis). Vrsti se ločita po obliki listov. Listi vrste E. nuttallii so črtalaste do suličaste oblike, vsaj nekateri listi so ukrivljeni nazaj proti steblu, listna ploskev je pogosto zasukana. Listi vrste E. canadensis so krajši in bolj togi, podolgovate ali ovalne oblike, ki so le rahlo ukrivljeni navzdol in niso zasukani.

Podobne vrste

•  Račja zel ali vodna kuga
Elodea canadesis

Znaki:

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave