logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Andska pampaška trava
Cortaderia jubata
Rastline


Andska pampaška trava

SEZNAMI:        

IZVOR: J Amerika

PRVI PODATEK: še ni podatkov iz narave

POTI VNOSA: okrasna rastlina, seme se širi z vetrom, živalmi in mehanizacijo

SOSEDNJE DRŽAVE: -

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto, trajnica, zimzelena

OBDOBJE AKTIVNOSTI: junij do september

OPIS: Trajnica iz družine trav (Poaceae), ki je visoka do 4,5 m in značilno šopasto razrasla. Listi so črtalasti, dolgi do 2 m in 4‒30 mm široki. Listni robovi so grobo nazobčani in ostri. Klasi na koncu stebel, dolgi 30‒ 90 cm, sprva rožnati do vijoličasti, starejši rumenkasti, belkasti ali temno rjavi. Socvetje je gosto, latasto, sestavljeno iz številnih klaskov, v katerih je od tri do pet majhnih cvetov. Posamezni cvetovi imajo 7‒ 8 mm dolge svilnate dlačice, kar daje klasu pernat videz. Rastlina je dvodomna. Ima globok koreninski sistem. Na številnih območjih, kjer je bila naseljena, se pojavljajo le ženske rastline, vendar lahko tudi te tvorijo semena, ki nastajajo z apomikso.

HABITAT: V zmernem podnebju lahko uspeva ob cestah, na ruderalnih rastiščih, ob vodotokih, obalah, na traviščih in pašnikih. Odporna je na sušo, lahko uspeva na vlažnih in suhih tleh, na osončenih ali senčnih mestih ter na vseh tipih tal.

STATUS: Za zdaj v Sloveniji še ni podatkov o pojavljanju te vrste. V nekaterih evropskih državah (Francija, Irska, Španija, Velika Britanija) so jo gojili, vendar še v Evropi niso znane populacije v naravnem okolju.

VPLIV: Andska pampaška trava oblikuje goste šope, rastline pa proizvajajo številna semena in se hitro širijo. Izriva avtohtone rastline in spreminja habitate. Njena hitra rast in kopičenje nadzemne in podzemne biomase ji omogočata dostop do svetlobe, vode in hranil, ki bi jih porabile druge avtohtone rastline. Zaradi velike količine suhe snovi, ki jo proizvaja, doprinaša k večji požarni ogroženosti.

PODOBNE VRSTE: Andski pampaški travi je zelo podobna pampaška trava (Cortaderia selloana), ki je v Sloveniji pogosto gojena okrasna rastlina. Mladi klasi andske pampaške trave so rožnati ali vijoličasti, pri pampaški travi pa so belkasti ali srebrnkasti. Vendar pa obstajajo tudi nekatere gojene oblike pampaške trave, ki imajo bolj rožnate klaske, zato ta znak ni zanesljiv. Listi andske pampaške trave so običajno svetlo zeleni ali temno zeleni, listi pampaške trave pa so modrozeleni ali sivozeleni.

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave