logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Vrbolistna akacija
Acacia saligna
Rastline


Vrbolistna akacija


Vejica vrbolistne akacije s cvetovi in filodiji

SEZNAMI:        

IZVOR: Avstralija

PRVI PODATEK: še ni podatkov iz narave

POTI VNOSA: kot okrasna rastlina, s semeni, vegetativno, premeščanje zemeljskega materiala

SOSEDNJE DRŽAVE: IT, HR

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: trajnica, vse leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: marec do maj

OPIS: Grm ali manjše drevo, do 8 m. Skorja je gladka ali rahlo razpokana, rjavosiva. Mlade veje so povešene in imajo zeleno ali rdečezeleno skorjo. Pravi listi so prisotni le na zelo mladih rastlinah, a kmalu odpadejo. Vlogo listov prevzamejo razširjeni peclji–filodiji. Ti so nasprotno nameščeni, črtalasti, dolgi 7‒30 cm in široki 2‒20 mm. Na robu filodija je 2 mm široka, diskasto oblikovana žleza. Cvetovi so zlatorumeni, združeni v majhna kroglasta socvetja (7‒12 mm). Vejice s socvetji se združujejo v podolgovata grozdasta socvetja. Plodovi so zeleni ali svetlo rjavi ploščati stroki, dolgi 5‒14 cm dolgi in široki 4‒ 6 mm. Semena so temna, ovalna in imajo na vrhu rumenkast izrastek (aurilus).

HABITAT: Na območju naravne razširjenosti uspeva predvsem na peščenih tleh. Na suhih območjih je omejena na predele ob vodotokih. Zunaj območja naravne razširjenosti uspeva predvsem v obalnih grmičevjih, presvetljenih, resavah, pa tudi v obrečnih gozdovih. V nekaterih mediteranskih državah so jo namerno sadili na peščenih sipinah.

STATUS: Po uradnih podatkih vrbolistna akacija v Sloveniji še ni bila zabeležena. Vendar pa se je rastlina morda tudi pri nas uporabljala kot okrasna rastlina, tako da ne moremo izključiti, da kje uspeva kot nasajena okrasna grmovnica/drevo. Najbližje Sloveniji je prisotna v Italiji in na Hrvaškem, vendar ocenjujemo, da ni nevarnosti spontanega čezmejnega širjenja.

VPLIV: Vrsta lahko oblikuje goste sestoje, v katerih je zmanjšana pestrost domorodnih vrst.

PODOBNE VRSTE: mimoza ali srebrna akacija (Acacia dealbata)

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave