logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Vodna solata
Pistia stratiotes
Rastline


vodna solata


listi vodne solate izraščajo v obliki rozete


dlakav cvet vodne solate

SEZNAMI:        

IZVOR: Nejasen, verjetno Južna Amerika (Brazilija)

PRVI PODATEK: 2001

POTI VNOSA: Okrasna rastlina, akvakultura, namerni izpusti (akvariji)

SOSEDNJE DRŽAVE: IT, HR, HU, AT

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: 4, 5, 6, 7, 8.

OPIS: Prosto plavajoča vodna rastlina z narobe jajčasto ali lopatičasto rozeto, kratkoodlakanimi listi, ki so zgoraj svetlo zeleni, spodaj pa skoraj beli. Koreninski sistem je velik, pernat in prosto plavajoč. Posamezno socvetje je obstransko in neopazno s kratkimi peclji v središču rozete. Zelenkasto betičasto socvetje obdaja bel in dlakav ovršni list.

HABITAT: Raste v raznolikih vodnih habitatih, a preferira stoječe vode v tropskih, subtropskih regijah. Tolerira vodo med 15°C in 35°C. Daljše obdobje lahko preživi tudi na vlažnih tleh. Občutljiva je na zmrzal in ima nizko toleranco na slanost.

STATUS: Pri nas se je pojavila v potoku Topla, kjer se je hitro razširila zaradi ugodne temperature vode, ki ne pade po 17°C. V treh letih je prekrila cel potok, kar znaša 25 ha. Rastlina je še vedno razraščena.

VPLIV: Razmnožuje se s pomočjo vegetativnih poganjkov, ki so z matično rastlino povezani s stoloni, dolgimi do 60 cm, ter s proizvodnjo semen. Zelo hitro tvori ogromne preproge, ki popolnoma prekrijejo vodno, kar ima zelo negativne posledice za multifunkcionalno človeško rabo in življenje v vodi. Posledice so povečana stopnja zamuljenja, upočasnitev hitrosti vode, degradacija ribjih gnezdišč, povečana obremenitev s hranili, toplotna stratifikacija, povečanje alkalnosti ter umrljivost rib in makronevretenčarjev. Negativno tudi vpliva na kmetijstvo, akvakulturo, turizem in biodiverziteto. Spremeni fizikalne, kemijske in biološke lastnosti vode. Gostiteljsko mesto za ličinke komarjev.

PODOBNE VRSTE: Eichhornia crassipes (vodna hijacinta). Zamenjamo ju lahko izven obdobja cvetenja, saj ima vodna hijacinta pokončno socvetje s svetlimi modrovijoličnimi cvetovi. Drugače pa jo lahko od vodne solate ločimo še po mesnatih listnih pecljih in gladkih listih.

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave