logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Hakea sericea
Hakea sericea
Rastline


Cvetovi in listi rastline


Cvetovi in listi rastline


Listi in plod na vejici

SEZNAMI:        

IZVOR: JV Avstralija

PRVI PODATEK: še ni podatkov iz narave

POTI VNOSA: Okrasna rastlina

SOSEDNJE DRŽAVE: -

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: 1, 2, 3, 4, 12

OPIS: Pokončen enostebeln grm ali manjše drevo, višine do 7 metrov. Listi so podobni iglicam, bodičasti, svilnato dlakavi v mladosti, nato goli, v prerezu okrogli in z vzdolžnim žlebičem na spodnji strani. Socvetja so obstranska kobulasta, ponavadi s 4–5 cvetovi, ki so kremno obarvani. Plodovi so oleseneli in obstojni več let. Semena imajo krila. Vrsta akumulira semena v krošnjah in ne v tleh, kar je prilagoditev na požare.

HABITAT: V Evropi se pojavlja na območjih z motnjami (ob cestah in železnici); gozdni rob, oblano travinje in borovi gozdovi so opredeljeni kot dodatni habitati.

STATUS: Trenutno ni podatkov o pojavljanju te vrste pri nas.

VPLIV: Vrsta invazivna v Franciji, Južni Afriki, Novi Zelandiji in na Portugalskem. Ob odmrtju rastlin (ponavadi ob požarih, ni pa nujno) iz obilice olesenelih plodov sprosti semena, ki jim ti pogoji omogočajo kalitev. Tekmovanje z avtohtonimi vrstami in favno - na Portugalskem tvori enovrstne goste sestoje, ki izključujejo avtohtone rastlinske vrste in/ali spreminjajo vrstno sestavo združb. Povečana požarna nevarnost, možen vpliv na hidrološke režime (dokazi o tem posredni), vpliv na turizem (zaradi gostih sestojev onemogoča dostop na določena območja). Visoko tveganje za ogrožena območja (na Portugalskem in v Franciji je že v takih območjih).

PODOBNE VRSTE: Hakea salicifolia, Hakea gibbosa, Hakea drupacea, Hakea decurrens

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave