logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Sušica jelovih vej
Neonectria neomacrospora
Glive


trosišča

SEZNAMI:        

IZVOR: Severna Amerika

PRVI PODATEK: še ni podatkov o pojavljanju pri nas

POTI VNOSA: spontano širjenje, veter, človek s sadikami

SOSEDNJE DRŽAVE: -

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OPIS: V prvem letu po okužbi skorja jelovega poganjka hitro odmira in se smoli. Odmre lahko veja ali celo drevesce. Če je okuženo debelce, lahko nastane rakava rana, ki jo drevo v naslednjih letih poskuša zarasti. V drugem letu po okužbi se na površini odmrle skorje oblikujejo okrogla rdeča trosišča glive (periteciji), ki nastajajo v skupinicah predvsem na brazgotinicah odpadlih iglic. Trosišča so številnejša v bolj vlažnih razmerah.

HABITAT: Gliva povzroča odmiranje skorje več vrst tujerodnih jelk in tudi navadne jelke (Abies alba). Lahko se okuži tudi smreka, če raste v bližini obolelih jelk.

STATUS: Bolezen je razširjena v nasadih božičnih drevesc na Norveškem in Danskem in v tamkajšnjih gozdnih nasadih jelk, s trgovino jo lahko prenesemo k nam.

VPLIV: Odmirajo mlajša drevesa v nasadih, pogosto odmirajo posamične veje v krošnji, nastajajo raki in okužena skorja se močno smoli.

PODOBNE VRSTE: Lahko jo zamenjamo s sušico vej iglavcev (Neonectria fuckeliana), pri kateri so trosišča makroskopsko podobna. Vrsti ločimo z laboratorijskimi molekularnimi tehnikami. Morfološko ji je podoben tudi bukov rak (Neonectria ditissima) in rdeča sušica listavcev (Nectria cinnabarina), ki pa kužita samo listavce.

Podobne vrste

•  Rdeča sušica listavcev
Nectria cinnabarina

Znaki: bolezen listavcev

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave