logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Južnoafriški bršljan
Delairea odorata
Rastline


južnoafriški bršljan


socvetja


listi


južnoafriški bršljan

SEZNAMI:        

IZVOR: Južna Afrika

PRVI PODATEK: še ni podatkov iz narave

POTI VNOSA: okrasna rastlina

SOSEDNJE DRŽAVE: IT, HR

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: 5,6,7,8

OPIS: Zelnata trajnica, vzpenjavka, z deloma olesenelim steblom. Listopadna, v milejšem podnebju tudi zimzelena. Steblo se vilasto razrašča in dosega do 8 m v višino. Listi so dlanasto krpati, listni peclji so daljši od listne ploskve, običajno s parom sploščenih, ledvičastih prilistov pri bazi. Socvetja sestavlja več rumenih diskastih koškov. Plod je rebrast, rdečkasto rjava valjasta rožka, dolga približno 2 mm. Kodeljica je cilindrična, dolga do 5–6 mm. Rastlina ima neprijeten vonj.

HABITAT: V naravnem okolju se razrašča na območjih z večjo zračno vlago, kjer raste na gozdnih robovih ali izkorišča odprtine v gozdnih sestojih.

STATUS: Pri nas še ni podatkov o pojavljanju v naravi, a jo lahko glede na pojavljanje v Italiji in na Hrvaškem najprej pričakujemo v submediteranskem delu Slovenije.

PODOBNE VRSTE: Rastline domorodnega navadnega bršljana (Hedera helix), ki uspevajo v senci, imajo tudi dlanasto krpate liste, ki pa so temnozeleni in zimzeleni. Cvetovi so zeleni v polkrožnih kobulih. Tujerodna oljna bučka (Echinocystis lobata) ima podobne liste, ki pa so globlje deljeni. Steblo in listni peclji so dlakavi.

Podobne vrste

•  Oljna bučka
Echinocystis lobata

Znaki: a) listni pecelj je prekrit s kratkimi žlezastimi laski; b) globoko dlanasto deljeni listi, najpogosteje petkrpi; c) šestštevni cvetovi v pokončnih, pecljatih grozdastih socvetjih (na sliki le del socvetja)

 

•  Navadni bršljan
Hedera helix

Znaki: a) temnozeleni in zimzeleni listi; b) petštevni zeleni cvetovi v polkrožnih kobulih

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave