logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Bodeča oljčica
Elaeagnus pungens
Rastline


grm


spodnja stran lista


trni na vejah


bodeča oljčica

SEZNAMI:        

IZVOR: Vzhodna Azija

PRVI PODATEK: 1945

POTI VNOSA: okrasna rastlina

SOSEDNJE DRŽAVE: IT

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: 9,10,11

OPIS: Gosto razvejan zimzeleni grm. Lahko se razvija tudi kot vzpenjavka, ki prerašča in zasenči preostale rastline. Intenzivno odganja iz stebla in se hitro razrašča. Na steblu so stebelni trni, dolgi 5–8 cm. Zimzeleni listi so razvrščeni premenjalno, dolgi do 10 cm in široki do 5 cm. Na spodnji strani so srebrno beli (pokriti z značilnimi dlačicami, ki so videti kot drobne luske) z rjavimi pikami. Rumenkasti do beli cvetovi so cevaste oblike. Koščičast plod je rdečkast s srebrnim vzorcem, dolg do 1,5 cm, z enim semenom.

HABITAT: V naravnem arealu se pojavlja na toplejših rastiščih. Drugje so jo sadili kot okrasno rastlino ali zaradi hitre rasti na golih, opuščenih površinah.

STATUS: Njeno širjenje lahko pričakujemo predvsem v submediteranskem delu Slovenije, kjer se ponekod že pojavlja tudi v gozdovih.

PODOBNE VRSTE: Tujerodna ozkolistna oljčica (Elaeagnus angustifolia) ima suličaste liste z daljšimi listnimi peclji. Spodnja stran listov je srebrnkasto siva brez rjavih pik. Deblo, brsti in listi so pokriti z zelo drobnimi srebrno do rjavkastimi luskicami. Domorodni navadni lovor (Laurus nobilis) ima prav tako usnjate, zimzelene liste, a so ti na obeh straneh zeleni.

Podobne vrste

•  Ozkolistna oljčica
Elaeagnus angustifolia

Znaki: a) suličast list; b) listni pecelj dolg, list polagoma prehaja v pecelj; c) listni pecelj dolg, list polagoma prehaja v pecelj

 

•  Navadni lovor
Laurus nobilis

Znaki: a) zgornja in spodnja stran zelena; b) široko suličast list z valovitim listnim robom

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave