logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Enoletna suholetnica
Erigeron annuus
Rastline


enoletna suholetnica


listna rozeta


košek


enoletna suholetnica

SEZNAMI:        

IZVOR: Severna Amerika

PRVI PODATEK: 1840

POTI VNOSA: slepi potnik

SOSEDNJE DRŽAVE: IT, AT, HU, HR

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: 5,6,7,8,9,10

OPIS: Enoletna rastlina ali trajnica, s pokončnim, razvejenim, raztreseno dlakavim steblom. Listi so svetlozeleni, po obeh straneh dlakavi. Spodnji listi so narobejajčasti, dolgi do 10 cm, s krilatimi peclji. Zgornji listi so suličasti do črtalasti, nazobčani do celorobi, dolgi do 9 cm in široki do 2 cm. Beli do rožnati jezičasti in rumeni cevasti cvetovi so združeni v številne 15–20 mm široke koške. Enosemenski plodovi so dolgi 1–1,5 mm, s kodeljico iz ščetin.

HABITAT: Neredno košeni travniki, polja, opuščene njive, ruderalna mesta, logi, prodišča, cestni robovi in zelenice.

STATUS: Zelo pogosta, pojavlja se v večjem delu Slovenije, izjema so le najvišje ležeči predeli (redko nad 1000 m n. v.).

PODOBNE VRSTE: Tujerodne nebine, ki imajo bele jezičaste liste, pri nas se za zdaj pojavljata predvsem suličastolistna nebina (S. lanceolatum) in drobnocvetna nebina (S. tradescantii). Razlikujejo se predvsem po obliki listov, po številu jezičastih cvetov ter po razporeditvi in obarvanosti ovojkovih listov (glej slike desno). Podobne koške ima tudi domorodna trirobka (Matricaria perforata), a ima pernato deljene liste z ozkočrtalastimi lističi.

Podobne vrste

•  Suličastolistna nebina
Symphyotrichum lanceolatum

Znaki: a) suličastočrtalasti listi, s koničastim vrhom, goli, večinoma sedeči; b) 16–50 jezičastih cvetov; c) ovojkovi listi so v 3–6 plasteh, suličastočrtalasti, polegli ali rahlo štrleči, zeleni z svetlejšim spodnjim delom

 

•  Drobnocvetna nebina
Symphyotrichum tradescantii

Znaki: a) suličastočrtalasti listi, z zaokroženim vrhom, sedeči; b) 15–30 jezičastih cvetov, starejši cevasti cvetovi se obarvajo vijoličasto; c) ovojkovi listi so v 4–5 plasteh, suličasti, polegli, spodaj svetlo zeleni, zgornja temno zelena lisa rombaste oblike

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave