logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Ameriški jesen
Fraxinus americana
Rastline


drevo


plodovi


skorja


ameriški jesen

SEZNAMI:        

IZVOR: Vzhodna Severna Amerika

PRVI PODATEK: 1950

POTI VNOSA: sajeno v gozdovih, okrasna rastlina

SOSEDNJE DRŽAVE: IT, HU, HR

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: 4,5

OPIS: Skorja na deblu je siva in že pri mladih drevesih razpokana in oplutenela. Poganjki so olivno zeleni, goli in bleščeči. Listi so dolgi 20–35 cm, lihopernato sestavljeni iz 5–9 lističev, ki so suličasti do eliptični, dolgi 6–13 cm in široki 2,5–7,5 cm. Zgoraj so temno zeleni, spodaj sivkastobeli, večinoma goli. Jeseni se obarvajo rumeno, rdeče ali vijoličasto. Cvetovi so enospolni, brez venca, z drobno, okrog 1 mm dolgo čašo. Plod je 3–5 cm dolg krilat orešek, pri dnu pogosto z obstojno čašo, v delu s semenom v prerezu okrogel.

HABITAT: Dobro uspeva na globljih, vlažnih do mokrih, poplavnih, s hranili bogatih tleh. Raste tudi na nekoliko bolj sušnih rastiščih, vendar slabše prirašča.

STATUS: Sredi 20. stoletja so ga poskusno sadili v večjih gozdnih nasadih v subpanonskem delu Slovenije, nekaj tudi na Primorskem. Sadili so ga tudi v parkih.

PODOBNE VRSTE: Pensilvanski jesen (Fraxinus pennsylvanica) ima sivo dlakave poganjke in na spodnji strani bolj dlakave liste. Zaradi podobnosti so vrsti pogosto zamenjali, tako da ni zanesljivih podatkov o razširjenosti v Evropi. Tudi pri nas je pensilvanski jesen verjetno pogostejši kot navajajo podatki.

Podobne vrste

•  Pensilvanski jesen
Fraxinus pennsylvanica

Znaki: a) lističi z zelo kratkimi peclji, nazobčani; b) lističi na spodnji strani svetlozeleni; c) lihopernati listi, sestavljeni iz 7 lističev (redkeje 5 ali 9)

 

•  Ostrolistni jesen
Fraxinus angustifolia

Znaki: a) lističi brez pecljev; b) lističi na spodnji strani svetlozeleni; c) lihopernati listi, sestavljeni iz 7–13 izrazito suličastih lističev

 

•  Veliki jesen
Fraxinus excelsior

Znaki: a) lističi nazobčani; b) lističi na spodnji strani svetlozeleni; c) lihopernati listi, sestavljeni iz 7–13 izrazito suličastih lističev

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave